Vi hoppas att du tycker om att läsa denna artikel

Om vi kan hjälpa dig att bättre förstå kroppens signaler, klicka här

Korsallergi: ursprung, symtom och tips

En allergi kommer sällan ensam: Om du till exempel lider av pollenallergi och plötsligt inte tål äpplen, nötter eller stenfrukter, talar experter om en korsallergi: Läs här hur det händer!

Björk och äpple, dammkvalster och räkor, latex och tomater - om du har en korsallergi kan din kropp reagera på livsmedel som vid man inte antar de har något att göra med de ämnen som utlöser den kända allergin. Anledningen: Proteinpartiklarna från björkpollen och ett äpple är till exempel så lika att immunsystemet ibland inte kan skilja mellan dem och bekämpar dem därför lika.

Stickningar i munnen, en kliande tunga, svullna läppar och ögon - experter uppskattar att upp till 60 procent av livsmedelsallergierna är relaterade till så kallade inhalationsallergener (som pollen eller husdammkvalster) [1].

Hur uppstår korsallergier, vad händer i kroppen och vilka är de vanligaste korsallergierna? Hur kan jag testas för korsallergi? Vi ge svar på olika frågor kring temat i den här artikeln. Vi ger dig också praktiska tips som kan hjälpa dig att få din korsallergi under kontroll.

Hur uppstår en korsallergi?

Vid en korsallergi reagerar kroppen inte bara på redan kända allergiframkallande ämnen som finns i pollen, latex eller husdammkvalster, utan också på vissa livsmedel vars ingredienser har en liknande struktur. Immunsystemet förväxlar ämnena med varandra [2]. De drabbade utvecklar också en matallergi, som experter även kallar för sekundär matallergi.

Bra att veta: Vid en allergi reagerar kroppen på faktiskt ofarliga proteiner, så kallade allergener. Kroppen klassificerar dem som farliga och utlöser en allergisk reaktion. Du kan läsa mer i vår speciella hälsoportal-artikel som handlar om matallergier och matintoleranser.

Kreuzallergie: Frau reagiert auf Pollen und Früchte

Vad händer i kroppen vid en korsallergi?

Vid en korsallergi uppstår en allergisk reaktion i kroppen. Det speciella med detta är att försvarsreaktionen inte utlöses av det faktiska allergenet (som t.ex. pollen) utan av ett annat ämne som immunsystemet förväxlar med pollen:

Om du till exempel är allergisk mot björkpollen, simmar speciella IgE-antikroppar i ditt blod. Dessa antikroppar binder proteinkomponenterna i björkpollen så snart de kommer in i kroppen. Kroppen släpper sedan ut så kallade olika budbärarämnen som sätter igång den allergiska reaktionen. Du kommer då att märka de typiska allergisymtomen som rinnande näsa och tåriga ögon.

Om du till exempel har en korsallergi mot äpplen reagerar dina IgE-antikroppar också på proteinkomponenterna i äpplet. Antikropparna hittar bindningsställen på äppelsubstansen som liknar dem på björkpollen, där de kan docka och därmed utlösa en allergisk reaktion [3].

 

Symptom: Hur visar sig en korsallergi?

En korsallergi utlöser vanligtvis bara milda symtom. Men även allvarliga allergiska reaktioner är möjliga - särskilt om de drabbade äter stora mängder av den allergiframkallande maten. Symtomen uppstår vanligtvis några minuter upp till två timmar efter att man ha ätit - och då på de delar av kroppen som har kommit i direkt kontakt med maten.Typiska symtom är [4]:

  • Klåda eller stickningarläppar, tungan, i munnen, öronen och halsen
  • Rodnad, svullnad och blåsor på slemhinnan i munnen
  • Känsla av klåda, röda och svullna läppar, tunga, hud och hals

I sällsynta fall kan även gastrointestinala besvär och kardiovaskulära problem uppstå.

 

De mest vanliga korsallergierna

Vilken frukt kan de drabbade inte längre tolerera vid en korsallergi? Vilka korsreaktioner kan uppstå vid en allergi mot björkpollen? I följande tabell listas de mest vanliga korsallergierna mot livsmedel [4]:

Basllergi

Möjlig Korsallergi

Trädpollen (till exempel björk eller hassel)

Äpple, persika, plommon, nektarin, kiwi, körsbär, päron, mandel, hasselnöt och andra nötter, morot, selleri, potatis (rå), soja, litchi

Ambrosia

Melon, banan, tomat, gurka

Gråbo

Morot, selleri, kummin, persilja, koriander, anis, fänkålsfrön, mango, druvor, litschi, solrosfrön

Latex

Banan, avocado, potatis, tomat, kiwi, ananas, kastanj, bovetemjöl, selleri, fikon

 

Bra att veta: Vissa typer av frukt tolereras bättre än andra. Om du har en korsallergi mot äpplen betyder detta inte att du måste undvika alla sorters äpplen!

Korsreaktioner relaterade till en husdammskvalsterallergi eller allergi mot djurhår (som t.ex. hundhår) är inte lika vanliga. Här hittar du en översikt över sällsynta korsallergier [4], [5]:

Basallergi

Möjlig Korsallergi

Husdammkvalster

Havsräkor, krabbor, hummer, flodkräftor, sniglar, musslor, ostron, bläckfisk

Gräs- och kornpollen (t.ex. vete och råg)

Spelt, korn, havre, hirs, majs, vete, råg (inklusive mjöl och kli som görs från dem), tomater, baljväxter

Fågelallergener (fjädrar, avföring)

Ägg, fjäderfä, slaktbiprodukter

Djurhår

Komjölk, kött och slaktbiprodukter

 

Hur kan jag testa mig för korsallergier?

Om du lider av en allergi och misstänker att du inte längre kan tolerera vissa livsmedel, bör du först föra en närings- och symtomdagbok. Detta kan hjälpa dig att identifiera möjliga korsallergier. Tala även med din läkare över dina besvär.

En korsallergi kan sedan kontrolleras med ett så kallat hudprickprov eller ett blodprov. På så sätt kan du ta reda på om din kropp är känslig för vissa allergener - det vill säga om den har bildat antikroppar mot dem [4].

Cerascreen® har olika blodtester i sortimentet med vilka du kan själv kan testa om du har en sensibilisering för olika allergener. Dessa tester är så kallade provtagnings- och insändningskit för provtagning hemma. Det betyder att du kan använda hälsotestet för att själv ta ett litet blodprov hemma och skickar det sedan direkt till ett medicinskt laboratorium. I samband med ett cerascreen® Matintoleranstest analyserar laboratoriet till exempel koncentrationen av IgE-antikroppar mot 38 olika matantigener i ditt blod.

Om du antar att du har en pollenallergi är det en bra idé att kolla upp om du är allergisk mot björk- eller bipollen med vårt cerascreen® Pollenallergitest som också är ett provtagningskit där du själv tar ett litet blodprov. Du får sedan en detaljerad rapport från laboratoriet över vilka pollen det är som din kropp reagerar på.

OBS: Experter talar bara om en allergi om hud- eller blodprovet är positivt och allergisymtom uppträder samtidigt. Om du är sensibiliserad för vissa ämnen i livsmedel, betyder det inte nödvändigtvis att din kropp inte kan tolerera dem [6].

Tips i samband med en korsallergi

Om du har diagnostiserats en korsallergi rekommenderar kommer din läkare att rekommendera att du ska undvika vissa livsmedel [7].

Ännu bättre är det med tips och råd från en erfaren näringsexpert som kan hjälpa dig i samband med din korsallergi. Näringsexperter ser till att du konsumerar tillräckligt med näringsämnen och diskuterar dina individuella alternativ med dig. Väldigt ofta räcker redan med att ändra tillberedningen av maten eller bara undvika vissa saker.

Visste du att matens allergeninnehåll kan variera kraftigt? Detta beror bland annat på mognadsgraden, sorten, regionen och även tillberedningsmetoden [7].

 

Följande tips i samband med en korsallergi kan också hjälpa dig [6].:

  • Allergiframkallande ämnen i livsmedel förstörs genom uppvärmning eller försurning. En äppelkompott eller en körsbärstårta, till exempel, tolereras ofta väl.
  • Personer med en pollenallergi reagerar vanligtvis allergisk mot vissa livsmedel under pollensäsongen. Därför kan det hända att du kanske inte tolererar äpplen på våren, men har inga problem under hösten.
  • Undvik stress och alkohol. Båda kan försämra en allergi.
  • Motion som träning kan förvärra en allergisk reaktion. Undvik att äta misstänkt mat före, efter eller under ansträngning.

Korsallergisymtom kan också behandlas med olika medikament (som antihistaminer). Tala med din läkare om detta [7].

Snabb fakta: korsallergi

Vad är en korsallergi?

Vid en korsallergi förväxlar ditt immunsystem ämnen från livsmedel (som äpplen) med ämnen som utlöser en allergi som din kropp redan känner till (som björkpollen).

Förutom din primära allergi (i det här fallet björkpollen) utvecklar du också en matallergi mot vissa livsmedel (i det här fallet äpplen).

Vilka symtom tyder på en korsallergi?

En korsallergi utlöser vanligtvis milda symtom, men även allvarliga allergiska reaktioner är möjliga.

Några minuter till två timmar efter att ha ätit märker de drabbade symtom som klåda, stickningar, rodnad och svullnad i munnen, halsen och öronen.

I sällsynta fall kan även gastrointestinala besvär och kardiovaskulära problem uppstå.

Hur kan jag testa om jag har en korsallergi?

En korsallergi kan bestämmas med ett hudprickprov eller ett blodprov. På detta sätt kan du kontrollera om din kropp är sensibiliserad för vissa allergener - dvs. har bildat antikroppar mot dem.

En allergi gäller som bevisat om hud- eller blodprovet är positivt och allergisymtom uppträder samtidigt.

Vad hjälper vid en korsallergi?

Om du har en korsallergi bör du i första hand undvika vissa livsmedel.

Ta hjälp från en erfaren näringsspecialist. Ofta räcker det med att tillberada maten på ett annorlunda sätt, undvik vissa sorter av mat, eller ta hänsyn till årstiderna.

Undvik stress och alkohol.

Källförteckning

[1] T. Werfel u. a., „Position paper of the EAACI: food allergy due to immunological cross-reactions with common inhalant allergens“, Allergy, Bd. 70, Nr. 9, S. 1079–1090, 2015, doi: https://doi.org/10.1111/all.12666.

[2] European Centre for Allergy Research Foundation (Stiftung ECARF), „Kreuzreaktion (Kreuzallergie)“, ECARF - For a Better Life with Allergies. https://www.ecarf.org/kreuzreaktion-kreuzallergie/ (zugegriffen Feb. 01, 2021).

[3] B. Wagner, „Was ist eine Kreuzallergie? - LZG (DE)“, Landeszentrale für Gesundheitsförderung in Rheinland-Pfalz e.V., Okt. 01, 2016. https://www.lzg-rlp.de/de/event/was-ist-eine-kreuzallergie.html (zugegriffen Feb. 02, 2021).

[4] T. Zuberbier, „Sellerie, Kirschen & Co. - Kreuzallergien“, European Centre for Allergy Research Foundation (Stiftung ECARF), Nov. 2016. https://www.ecarf.org/info-portal/allergien/sellerie-kirschen-garnelen-kreuzallergien/ (zugegriffen Feb. 02, 2021).

[5] „Kreuzallergie - Wichtige Informationen“, Bundesministerium für Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz, Sep. 25, 2018. https://www.gesundheit.gv.at/krankheiten/allergie/nahrungsmittelallergie/kreuzallergie (zugegriffen Feb. 03, 2021).

[6] „Durch Heuschnupfen verursachte Nahrungsmittelallergie - Kreuzallergie“, Deutscher Allergie- und Asthmabund e.V. https://www.daab.de/ernaehrung/nahrungsmittel-allergien/ausloeser/kreuzallergie/ (zugegriffen Feb. 03, 2021).

[7] Allergieinformationsdienst - Helmholtz Zentrum München, „Nahrungsmittel als Allergene und Kreuzallergien“, Juni 06, 2019. https://www.allergieinformationsdienst.de/immunsystem-allergie/allergene/nahrungsmittel.html (zugegriffen Feb. 08, 2021).

Vill du förstå din kropp bättre?

Genom att mäta dina hälsoparametrar får du värdefull information om din kropps potential. För detta ändamål har vi utvecklat våra cerascreen® provtagnings- och insändningskit för provtagning av slutanvändaren. Snabb och enkel användning hemma och gratis retur till vårt specialistlaboratorium!

Våra hälsotester

Om oss

Vi vill hjälpa våra kunder att leva ett hälsosammare liv. För att göra detta samarbetar vi med forskare, läkare och ekotrofologer för att utveckla tester som hjälper oss att bättre förstå kroppens symtom.

Läs mer

Gratis hälsoinformation

Få hälsotips och information om hur provtagnings- och insändningskit för hemmabruk kan förbättra ditt liv.

Registrera dig nu
innehåll