Kvalster lever i sängkläder, utlöser allergier genom husdamm och kan därmed orsaka astma. Som allergikare kan man själv göra ganska mycket mot detta.
Du är aldrig ensam i din säng - så kallade mikroskopiska spindlar, husdammkvalsterna, finns alltid med i din säng. Dammkvalster orsakar allergier hos många människor och förekommer i alla hushåll och sängar utan undantag.
Men det finns ingen anledning att förtvivla: De rätta åtgärderna i vardagen kan minska bördan avsevärt.
Vad är kvalster?
13 olika typer av kvalster lever i dammet i våra hus och lägenheter - och kallas därför husdammkvalster. De är åtta-beniga arachnids upp till 0,5 millimeter i storlek som vi inte kan se med blotta ögat. De matar främst på mjäll och mögel och föredrar att ligga i kuddar, filtar, madrasser och klädsel. Upp till tio miljoner husdammkvalster kan skryta i en säng [2, 3].
Bra att veta: kvalster i husdamm har inget att göra med en smutsig eller ohälsosam lägenhet. Djuren finns i alla hushåll. Men om du ventilerar mycket och tvättar ofta dina sängkläder kan du minska antalet.
Var bor husdammkvalster?
Husdammkvalsternas favoritklimat: 25 till 30 grader Celsius och över 70 grader relativ luftfuktighet. Om det är varmt och fuktigt är kvalsterna aktiva och reproducerar sig snabbt. Eftersom vi människor avger värme och fukt när vi sover, skapar vi den perfekta kvalstilen mellan filten och madrassen.
Å andra sidan hatar arachniderna kalla, torra klimat. Ju kallare det blir, desto långsammare blir de. Om den relativa fuktigheten är under 50 procent förlorar kvalsterna för mycket vätska och dör [4]. Icke desto mindre är allergin ofta särskilt stark när vi börjar värmas på hösten och luften blir torrare - för att de döda kvalsterna sönderfaller och blandas med sina allergener i dammet [5]. Och även om utetemperaturerna på vintern är alldeles för låga för kvalsterna, kan de vila i våra madrasser [6, 7].
Finns det inga dammkvalster i fjällregioner?
Under lång tid sa man att husdammkvalster knappt finns på höjder mellan 1200 och 1800 meter. En studie från 2016 föreslår dock att dammkvalster kan trivas i stora höjder - det är inte höjden som är avgörande utan temperaturen och luftfuktigheten i madrassen. Enligt forskarna har klimatförändringar och bättre isolerade och uppvärmda byggnader förbättrat kvalen även vid höga höjder i Alperna.
Icke desto mindre antyder undersökningssituationen att bergsluft är bra för allergiker och astmapatienter, bland annat för att det finns mindre pollen och svampsporer och mindre partiklar i bergen. Dessutom är UV-strålningen mer intensiv, vilket stärker immunförsvaret och stimulerar D-vitaminproduktionen [8–10].
Hur uppstår en kvalsterallergi?
Kvalsterallergin är en typ I-allergi. Med en sådan allergi av den omedelbara typen klassificerar vår kropp ofarliga proteiner, kallade allergener, som farliga. Sådana allergener finns i avföring av husdammkvalster. Det kan finnas upp till 250 000 avföring i ett gram damm. Inte konstigt att allergier mot kvalster också är vanliga: I en representativ undersökning uppgav 23 procent av de tyska allergikerna att de reagerar på husdamm. Oftare nämndes bara pollen som en allergiutlösare, med 43 procent [1].
Men hur kommer det till en husdammskvalsterallergi?
I händelse av en allergi producerar vår kropp specifika IgE-antikroppar, som är där för att bekämpa allergener i avföring av husdammkvalster. Detta innebär att kroppsceller frisätter budbärare ämnen, särskilt histamin, när vi stöter på kvalster. Dessa budbärare ämnen utlöser inflammatoriska reaktioner som är associerade med typiska symtom som nysningar och kliande ögon [3, 11].
Vem utvecklar en husdammallergi?
Forskare har kommit fram till att föräldrar till personer som är allergiska mot husdamm också ofta lider av allergier, såsom hösnuva. En tendens till allergier verkar vara ärvda. Om du själv har allergier är det värt att ägna mer uppmärksamhet åt symtom på husdammallergier hos dina barn [12, 13]
Visste du? Redan på 1600-talet var människor medvetna om att husdamm kan utlösa en allergisk rinnande näsa. Men det var först 1964 som forskare hittade kvalsterna i husdamm och misstänkte ett sammanhang [14].
Husdammallergi och allergisk astma
Om du som allergiker upprepade gånger kommer i kontakt med ett stort antal husdammkvalster kan symtomen försämras med tiden. Slemhinnan i näsan kan bli permanent inflammerad, vilket åtföljs av klåda och en ständigt täpt näsa. Dessutom kan symtomen spridas till de nedre luftvägarna.
I detta fall kan allergisk astma utvecklas. Dammkvalster anses vara en av de vanligaste utlösarna för denna typ av astma, tillsammans med pollen och allergier mot sällskapsdjur. [16].
Husdammskvalster: symptom och test
Allergipatienter reagerar på husdamm, särskilt på natten och på morgonen när de ligger i sängen mellan allergenerna. Om du rör upp dammet när du dammsuger eller moppar kan du uppleva obehag.
Vilka är symtomen på en kvalsterallergi?
Om du är allergisk mot dammkvalster indikeras detta vanligtvis av följande typiska symtom [5, 15]:
- täpt i näsan, rinnande snuva och nysningar
- tårande och kliande ögon
- inte så ofta, men ibland: klåda och rodnad i huden, vilket kan utlösa neurodermatit
Hur kan man testa om man har en kvalsterallergi?
Om du misstänker att du eller ditt barn är allergiska mot husdamm kan du göra olika allergitester. Specialister inom allergologi, ofta även barnläkare, utför ett så kallat prick-stick-prov. En läkare kommer att skrapa en lösning som innehåller allergenet i huden, vanligtvis på armen eller ryggen, och kontrollerar sedan om detta orsakar rodnad och svullnad [17].
Blodprov är också möjliga. Du kan be din läkare om ett blodprov eller utföra ett självtest hemma, till exempel vårt cerascreen® Kvalsterallergitest.
Både hudprickprovet och blodprovet kommer att berätta om din kropp producerar mer IgE-antikroppar när den kommer i kontakt med husdammkvalsterallergener. I det här fallet talar läkare om allergi mot allergenet. Vuxna är oftast bara sensibiliserade för pollen från gräs och träd, insektsmedel och mat [13, 14].
Sensibilisering betyder dock inte att du verkligen har en allergisk sjukdom med motsvarande symtom. Du kan vara säker med ett provokationstest där allergenet förs in i näsan eller lungorna under medicinsk övervakning. Läkare mäter sedan bland annat hur mycket dina nässlemhinnor sväller och om luftvolymen de andas in och andas ut förändras [18].
Korsallergier vid husdammallergi: Om du är allergisk mot husdammkvalster är chansen relativt stor att du också kommer att reagera på blötdjur och kräftdjur - till exempel om de äter räkor, krabbor, hummer eller musslor. Detta beror på proteiner hos djuren som liknar kvalsterallergener. Läkare talar om korsallergi i ett sådant fall [19–21].
Behandling av en kvalsterallergi
Den överlägset mest effektiva behandlingen för symtom på husdammallergier är att minska antalet husdammkvalster - du kan ta reda på hur du gör det i våra 12 tips nedan.
Vilken medicin hjälper mot kvalsterallergi?
Du kan också använda nässköljningar och medicin för att lindra symtomen. Antihistamintabletter och sprayer som innehåller glukokortikoider är vanliga. Några av dessa allergiprodukter finns tillgängliga på apotek utan recept. Läkemedlen är dock inte lämpliga för långvarig användning.
Immunterapi vid kvalsterallergi
Eftersom husdammskvalsterallergier förekommer året runt behöver personer med allvarliga allergier en permanent lösning. Om det inte räcker att ventilera och tvätta sängkläderna för att minska antalet kvalster kan en immunterapi hjälpa.
I behandlingen, även känd som desensibilisering, applicerar läkare upprepade gånger allergenet till dig under en period av minst två år, i ökande doser. Detta görs antingen med en spruta i huden eller med tabletter eller droppar som placeras under tungan.
I många fall blir immunsystemet vant vid allergenet som ett resultat av immunterapi och symtomen minskar eller till och med försvinner. Medicinsk forskning under de senaste åren har föreslagit att immunterapi mot husdammallergier också kan hjälpa mot allergisk astma [14, 22, 23].
Tips: vad du kan göra om du är allergisk mot kvalster
Om du är allergisk mot dammkvalster är det första du bör försöka att göra livet svårt för djuren, särskilt i sovrummet. Följande tips hjälper dig att minska allergenexponeringen för dig själv eller dina barn [15, 24–26].
12 tips för att minska husdammkvalster
1. Ventilera mycket! Ventilation flera gånger om dagen ger frisk luft som absorberar fukt från sängen.
2. Förse din madrass med ett speciellt madrass-överdrag, en s.k. encasing. Dessa speciella allergisängkläder förhindrar att kvalster kan "bosätta" sig i madrassen. Du kan dämpa kapslingarna när du byter lakan och tvätta dem med några månaders mellanrum.
3. En vattensäng är ett bra alternativ för allergiker - inga hudflingor kan samlas här i madrassen, och vattensängar är också lätta att rengöra.
4. Skaffa bomullslakan och lufta dem dagligen.
5. Tvätta sängkläder alltid efter en eller två veckor i 60 grader.
6. Gör inte din säng. Det stämmer: I en uppredd säng som är täckt kan både värme och vätskor inte lämna madrassen.
7. Andra textilier i rummet, som kuddar, filtar och gardiner, ska tvättas i tvättmaskinen minst var tredje månad vid 60 grader.
8. Bli av med onödiga dammkvalster som kan slå sig ner i sovrummet - som finns i klädda möbler, dekorativa kuddar och uppstoppade djur.
9. Om ditt barn inte kan sova utan sitt favoritgosdjur, bör du tvätta den regelbundet i 60 grader. Om det inte är möjligt, lägg det i frysen i 24 timmar - detta kommer också att döda kvalsterna.
10. Undvik växter i sovrummet - de ökar luftfuktigheten.
11. Liksom människor förlorar husdjur hudflingor som fungerar som näring för kvalsterna. Om möjligt, håll dem borta från sovrummet.
12. Det är bäst att lämna dammsugning och avdammning till någon som inte är allergisk mot dammkvalster och skaffa en dammsugare med ett bra dammfilter.
OBS: Vissa företag säljer kvalsterspray som du kan spraya på madrasser, sängkläder och klädsel och som ska avdöda kvalsterna och deras allergener. I en studie av den tyska facktidningen "Öko-Test" bedömdes alla 13 testade sprayer som ”mycekt otillfredsställande” eller ”otillfredsställande”. Enligt testarna fungerar sprayen endast under laboratorieförhållanden, inte i vanliga situationer hemma [27].
Dessa tips är bara användbara för personer som redan är allergiska mot husdamm. Om du inte har en allergi kommer dessa åtgärder förmodligen inte att kunna förhindra att en allergi utvecklas i framtiden [28].
Husdammallergi: en snabb översikt
Hur kommer det till en kvalsterallergi?
Husdammsallergikare reagerar på avfallet från husdammkvalster som blandas med dammet och sprängs med det. Husdammkvalster föredrar att bo i våra sängar, där de matar på flingor av huden och känner sig bekväma i ett fuktigt och varmt klimat. Torka och kyla skadar kvalsterna.
Vilka är symptomen av en kvalsterallergi?
Kvalsterallergin visar sig främst på morgonen med en rinnande näsa, nysningar och kliande ögon. Rödhet och klåda i huden är mindre vanliga. Hos personer med neurodermatit kan husdammallergi utlösa en sjukdomskänsla.
Vad kan jag göra om jag har en kvalsterallergi?
Den mest effektiva åtgärden är att minska antalet kvalster i sovrummet. Detta uppnås främst genom omfattande ventilation och minst två veckors tvätt av sängkläderna i 60 grader. Om det inte räcker att vidta åtgärder mot kvalster i lägenheten kan immunterapi lindra symtomen.
Källor
[1] forsa Gesellschaft für Sozialforschung und statistische Analysen mbH, „Allergien - Ergebnisse einer telefonischen Repräsentativbefragung“, Feb. 2012.
[2] M. J. Colloff, „Taxonomy and identification of dust mites“, Allergy, Bd. 53, Nr. s48, S. 7–12, doi: 10.1111/j.1398-9995.1998.tb04989.x.
[3] Helmholtz Zentrum München - Allergieinformationsdienst, „Hausstaubmilbenallergie: Grundlagen“, Allergieinformationsdienst. [Online]. Verfügbar unter: https://www.allergieinformationsdienst.de/krankheitsbilder/hausstaubmilbenallergie/grundlagen.html. [Zugegriffen: 29-Aug-2018].
[4] J. Korsgaard, „Epidemiology of house-dust mites“, Allergy, Bd. 53, Nr. 48 Suppl, S. 36–40, 1998.
[5] Helmholtz Zentrum München - Allergieinformationsdienst, „Hausstaubmilbenallergie - Symptome“, Allergieinformationsdienst. [Online]. Verfügbar unter: https://www.allergieinformationsdienst.de/krankheitsbilder/hausstaubmilbenallergie/symptome.html. [Zugegriffen: 24-Aug-2018].
[6] R. de Boer und K. Kuller, „Mattresses as a winter refuge for house-dust mite populations“, Allergy, Bd. 52, Nr. 3, S. 299–305, März 1997, doi: 10.1111/j.1398-9995.1997.tb00994.x.
[7] U. Gehring, B. Brunekreef, B. Fahlbusch, H.-E. Wichmann, J. Heinrich, und the INGA study group, „Are house dust mite allergen levels influenced by cold winter weather?“, Allergy, Bd. 60, Nr. 8, S. 1079–1082, Aug. 2005, doi: 10.1111/j.1398-9995.2005.00872.x.
[8] C. Grafetstätter u. a., „No Concentration Decrease of House Dust Mite Allergens With Rising Altitude in Alpine Regions“, Allergy Asthma Immunol. Res., Bd. 8, Nr. 4, S. 312–318, Juli 2016, doi: 10.4168/aair.2016.8.4.312.
[9] L. H. Rijssenbeek-Nouwens, K. B. Fieten, A. O. Bron, E. J. Weersink, P. J. Sterk, und E. H. Bel, „Clinical Improvement In Patients With Severe Asthma At High Altitude Occurs Irrespective Of Allergy To House Dust Mite“, in D21. ASTHMA THERAPY: NEW TARGETS, NEW TRICKS, 2010, S. A5416–A5416, doi: 10.1164/ajrccm-conference.2010.181.1_MeetingAbstracts.A5416.
[10] F. Th. M. Spieksma, P. Zuidema, und M. J. Leupen, „High Altitude and House-dust Mites“, Br. Med. J., Bd. 1, Nr. 5740, S. 82–84, Jan. 1971.
[11] E. R. Tovey, M. D. Chapman, und T. a. E. Platts-Mills, „Mite faeces are a major source of house dust allergens“, Nature, Bd. 289, Nr. 5798, S. 592–593, Feb. 1981, doi: 10.1038/289592a0.
[12] D. Posa u. a., „Evolution and predictive value of IgE responses toward a comprehensive panel of house dust mite allergens during the first 2 decades of life“, J. Allergy Clin. Immunol., Bd. 139, Nr. 2, S. 541-549.e8, Feb. 2017, doi: 10.1016/j.jaci.2016.08.014.
[13] M. Haftenberger u. a., „Prävalenz von Sensibilisierungen gegen Inhalations- und Nahrungsmittelallergene“, Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung - Gesundheitsschutz, Bd. 56, Nr. 5, S. 687–697, Mai 2013, doi: 10.1007/s00103-012-1658-1.
[14] M. Raulf u. a., „Mites and other indoor allergens — from exposure to sensitization and treatment“, Allergo J. Int., Bd. 24, Nr. 3, S. 68–80, 2015, doi: 10.1007/s40629-015-0049-1.
[15] R. Buhl und et al., „S2k-Leitlinie zur Diagnostik und Therapie von Patienten mit Asthma“, Pneumologie, Bd. 71, Nr. 12, S. 849–919, Dez. 2017, doi: 10.1055/s-0043-119504.
[16] European Centre for Allergy Research Foundation, „Hausstaubmilbenallergie“, ECARF. [Online]. Verfügbar unter: https://www.ecarf.org/info-portal/allergien/hausstaubmilbenallergie/. [Zugegriffen: 24-Aug-2018].
[17] F. Ruëff und et al., „Hauttests zur Diagnostik von allergischen Soforttypreaktionen Leitlinie der Deutschen Gesellschaft für Allergologie und klinische Immunologie (DGAKI)“, Allergo J 2010, Nr. 19, S. 402–15, 2009.
[18] L. Klimek und et al., „Diagnostik und Therapie der Milbenallergie“, Allergologie, Bd. 38, Nr. 2, S. 70–82, 2015.
[19] „Krebs- und Weichtierallergie“, ECARF. [Online]. Verfügbar unter: https://www.ecarf.org/info-portal/allergien/krebs-und-weichtierallergie/. [Zugegriffen: 24-Aug-2018].
[20] S. Becker, M. Gröger, M. Canis, E. Pfrogner, und M. F. Kramer, „Tropomyosin sensitization in house dust mite allergic patients“, Eur. Arch. Oto-Rhino-Laryngol. Off. J. Eur. Fed. Oto-Rhino-Laryngol. Soc. EUFOS Affil. Ger. Soc. Oto-Rhino-Laryngol. - Head Neck Surg., Bd. 269, Nr. 4, S. 1291–1296, Apr. 2012, doi: 10.1007/s00405-011-1826-1.
[21] L. Rosenfield, M. W. Tsoulis, K. Milio, M. Schnittke, und H. Kim, „High rate of house dust mite sensitization in a shrimp allergic southern Ontario population“, Allergy Asthma Clin. Immunol. Off. J. Can. Soc. Allergy Clin. Immunol., Bd. 13, Jan. 2017, doi: 10.1186/s13223-017-0177-x.
[22] O. Pfaar und et al, „Guideline on allergen-specific immunotherapy in IgE-mediated allergic diseases: S2k Guideline“, Allergo J. Int., Bd. 23, Nr. 8, S. 282–319, 2014, doi: 10.1007/s40629-014-0032-2.
[23] J. C. Virchow u. a., „Efficacy of a House Dust Mite Sublingual Allergen Immunotherapy Tablet in Adults With Allergic Asthma: A Randomized Clinical Trial“, JAMA, Bd. 315, Nr. 16, S. 1715–1725, Apr. 2016, doi: 10.1001/jama.2016.3964.
[24] „Hausstaubmilbenallergie: DAAB“. [Online]. Verfügbar unter: http://www.daab.de/allergien/hausstaubmilbenallergie/. [Zugegriffen: 23-Aug-2018].
[25] Lungenärzte im Netz, „Hausstaubmilbenallergie » Vorbeugung“. [Online]. Verfügbar unter: https://www.lungenaerzte-im-netz.de/krankheiten/hausstaubmilbenallergie/vorbeugung/. [Zugegriffen: 24-Aug-2018].
[26] E. Hasselaar und J. T. van Ginkel, „The healthy bedroom“, Proc. 2nd WHO Int. Hous. Health Symp. 336-344, 2004.
[27] Öko-Test, „13 Milbensprays im Test“, Oekotest.de. [Online]. Verfügbar unter: https://www.oekotest.de/gesundheit-medikamente/13-Milbensprays-im-Test_110284_1.html. [Zugegriffen: 12-Sep-2018].
[28] T. Schäfer und et al., „S3-Leitlinie Allergieprävention“, Allergo J., Bd. 23, Nr. 6, S. 32–47, Okt. 2014, doi: 10.1007/s15007-014-0635-4."