Solvitaminet
En miljard personer runt om i världen lider av brist på D-vitaminer. Vi kan bara få tillräckligt av detta viktiga vitamin genom att sola eller äta rätt tillskott.
Håravfall, depression, utmattning, hudåkommor och cancer är några av de hälsorelaterade problem som har en koppling till D-vitaminbrist. Studier har visat att vitamin D spelar en viktig roll i flera av kroppens funktioner. Det påverkar skelettbenen, musklerna, immunsystemet, blodkärl och mycket mer. Därför är vitamin D väldigt omtalat, inte bara bland forskare och läkare utan även i tidningar, TV-program och sociala medier.
Trots en pågående hype i medier och ökad medvetenhet kring D-vitaminer så är det enbart ett fåtal personer som får i sig tillräckligt. Man uppskattar att en miljard personer runt om i världen inte får i sig tillräckligt av solvitaminet. Robert Koch-institutet i Tyskland utgår ifrå att hela 60 procent av alla tyskar får i sig för lite D-vitaminer och i Sverige finns studier som utgår ifrån att det är ungefär 20% av den svenska befolkningen som har för låga D-vitaminhalter[1].
I den här artikeln kommer du att lära dig vad du kan göra med hjälp av tester, solande och tillskott för att säkerställa att din kropp har en tillräcklig mängd vitamin D, och vad din kropp faktiskt använder D-vitaminer till. Vi kommer även att titta närmare på effekterna av över- eller underskott och de sjukdomar som är länkade till en D-vitaminbrist.
Vad är D-vitaminer?
Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som experter även kallar för ett hormon, eftersom det har hormonliknande effekter och inte främst kommer från vår kost vilket annars är normalt med vitaminer. Istället så tillverkar våra kroppar vitamin D på egen hand i samband med UV-strålar och solen. De två viktigaste formerna av vitamin D är vitamin D₂ (ergokalciferol) och vitamin D₃ (kolekalciferol), även kallat 25-(OH)-D[2].
Vilka funktioner fyller vitamin D i kroppen?
Solvitaminet är en del av ett stort antal processer i kroppen, vilket i stor utsträckning beror på att det är både ett vitamin och ett hormon. Några av dess viktigaste funktioner är dess inverkan på benomsättningen och utveckling och funktion av vår muskulatur. Utöver detta så främjar vitamin D immunsystemet och skyddar blodkärl[2].
Andra funktioner i samband med D-vitaminer är:
- kontroll av upptag av kalcium och fosfat i tunntarmen.
- reglering av fler än 200 gener.
- främjande av hjärtmuskulaturens funktion.
- som en blodtrycksreglerare.
- främjande av skelettutveckling hos barn.
Att ta vitamin D-tillskott
Det är inte utan anledning som vitamin D kallas för ett solvitamin - våra kroppar behöver solens strålar för att tillverka det, eller mer specifikt så behövs det UVB-strålning. Först så bildas vitaminets föregångare 7-dehydrocholesterol, vilket bildas med hjälp av kolesterol i levern och tarmslemhinnan för att därefter migrera till huden. Där bildas den aktiva formen, nämligen vitamin D3 som i sin tur omvandlas till 25-hydroxy-kolekalciferol (25-OH-D) vilket är lagringsformen av vitamin D. Det lagras i musklerna och fettvävnad. I njurarna så aktiveras 25-OH-D till 1,25-(OH)2-D som därefter transporteras genom blodet till tarmarna, skelettben, muskler, immunsystem och celler där de fyller viktiga funktioner[5].
Hur får vi D-vitaminer från kosten?
Tunntarmen kan ta upp till 80 procent av det fettlösliga vitamin D3 som finns i maten[5]. Trots detta tas endast en liten del vitamin D av kroppen på det sättet; vi täcker bara ungefär 10 till 20 procent av det dagliga behovet via vår kost. Detta är delvis på grund av att så pass få råvaror innehåller vitamin D, och även bara innehåller små mängder. Vitamin D3, som är viktigt för kroppen, finns nästan bara i animaliska produkter och mer specifikt i[2, 5]:
- fet fisk så som sill och böckling
- margarin och smör
- mjölk och äggula
Svamp och avokado innehåller också vitamin - men i en form som kroppen har svårt att ta vara på. Du skulle behöva äta väldigt stora mängder av dessa råvaror för att ens nå upp till det lägsta rekommenderade dagliga intaget. För de 800 internationella enheter (IE) som rekommenderas av det Tyska näringssällskapet, d.v.s. 20 mikrogram, så behöver du äta 2400 gram svamp, fyra kilo leverbiff, fyra kilo smör eller 80 ägg[2].
Kort sagt: med bara mat är det inte möjligt att nå upp till det dagliga rekommenderade intaget för vitamin D. Kroppen måste själv tillverka den största delen och detta är inte möjligt utan solljus.
Hur mycket D-vitaminer behöver jag?
Med vitamin D är det viktigt att ha tillräckliga nivåer, trots att det kan vara svårt att etablera vad som är en rimlig daglig då vi periodvis får olika mängder från såväl mat som sol. Det bästa sättet är att mäta nivån av vitamin D i blodet. Du kan testa dina nivåer av 25-(OH)-D vilket kan ge dig ett värde motsvarande nanogram per milliliter[34].
- De flesta studier utgår från att att en blodnivå motsvarande 30 nanogram per milliliter är tillräckligt.
- Värden under 11 nanogram per milliliter anses vara kritiska och kan resultera i problem så som benuppmjukning.
- Visa forskare anser att 60 nanogram per milliliter eller mer är nödvändigt för att få alla hälsofördelar med solvitaminet.
Hur kan jag få tillräckliga nivåer av vitamin D?
Hur länge vi måste vara i solen för att tillverka tillräckligt med vitamin D beror på många faktorer, så som hudtyp, var man bor, tid på dygnet och säsong. Enligt experter är det under sommaren vanligtvis tillräckligt att låta ansikte, armar och händer komma i kontakt med direkt solljus under tio till tolv minuter.
Här är ett exempel: För att tillverka 400 IU vitamin D så måste en person med medelljus hy (någon som blir brun långsamt och sällan får en solbränna) på fyrtioandra latitudlinjen från April till Oktober (i södra Frankrike, till exempel) måste låta huden (armar och ansikte) komma i kontakt med solen under tre till åtta minuter.
För många personer är det svårt att få tillräckligt med sol under sommaren, och nästan omöjligt under vintern. Under vintern så skiner solen väldigt sällan på nordliga breddgrader, och strålarna innehåller ganska lite UVB-strålning. Tillräcklig produktion av vitamin D är så så sätt nästan omöjligt[1].
Forskare diskuterar därför hur mycket vitamin D som behövs som tillskott om man inte får i sig tillräckligt mycket från solen.
OBS: Sola inte för mycket. Några minuter med UV-strålning är användning för att låta kroppen tillverka vitamin D, men för mycket solljus kan leda till solbränna och öka risken för cancer.
Är vitamin D-tillskott användbara?
Rekommendationer från Tyska näringssällskapet(DGE) visar att man i brist på solljus, t.ex. mellan oktober och februari, har nytta av ett tillskott med 20 mikrogram per dag, motsvarande 800 internationella enheter[6].
Vissa studier antyder att rekommendationerna från DGE kan vara för blygsamma. En rapport i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism påpekade att vuxna mellan 19 och 90 år behöver minst 600 IU av vitamin D per dag för att upprätthålla hälsosamma skelettben och muskelfunktion. För att ha tillräckligt med vitamin D i blodet är det en bra idé att konsumera 1,500 - 2,000 IU per dag som kosttillskott. Om en brist redan föreligger så bör, enligt forskarna, vuxna justera intaget till upp till 10,000 IU per dag under en kortare period[7].
Vitamin D och Vitamin K
Vitamin K tros ha samma skyddande effekt som vitamin D. Det används främst för att förhindra och behandla ben- och kärlsjukdomar. I naturen så förekommer vitamin K1 naturligt i grönsaker, medans vitamin K2 bildas av tarmbakterier. Hur mycket vitamin D vi behöver har ännu inte konstaterats[41].
Gång på gång har det konstaterats att intag av vitamin D kan resultera i brist på vitamin K eftersom bidrar till uppbyggnaden av skelettben och kan påverka varandra. Men detta har inte blivit vetenskapligt bevisat[40]. Experter rekommenderar numera endast bara ett kombinerat intag av vitamin D och vitamin K som behandling av osteoporos och för att förhindra benfrakturer hos äldre[41-43]
D-vitaminbrist
Det har etablerats att ungefär en miljard personer världen över lider av vitamin D-brist[9, 10]. Olika studier har kopplat samman vitamin D-brist med kroniska sjukdomar så som osteoporos, diabetes mellitus, cancer, depression, hjärt- och kärlsjukdomar samt problem med immunförsvaret[14–17].
Vilka är orsakerna till D-vitaminbrist?
Brist på vitamin D uppstår då vi inte får tillräckligt med solljus. Medans våra förfäder spenderade merparten av sin tid utomhus så spenderar vi mycket inomhus. Vi täcker även våra kroppar med kläder och skyddar oss med solskydd. Allt detta minskar inverkan som UVB har på huden - vilket även minskar kroppens förmåga att tillverka vitamin D[19].
Och detta är bra att veta: genom att använda solskydd med solskyddsfaktor 30 så minskar produktionen av vitamin D i huden med 95 procent[31].
Flera övriga faktorer kan även påverka kroppens egen vitamin D-produktion[2]
- T.ex. sjukdomar som försämrar omsättningen av fett, så som celiaki, gallsyrabrist eller bukspottkörtelproblem.
- Och vissa läkemedel så som antihypertensiva medel, antiöstrogener, cytostatika, antiepileptika och växtbaserade läkemedel
Symptom som pekar på D-vitaminbrist
En vitamin D-brist ger sällan tydliga symptom. Dessa symptom är ofta icke-specifika samt påsmygande och omfattar utmattningssymptom, muskelsvaghet samt muskelvärk och huvudvärk[1]. Därför märker de flesta personer inte bristen förrän de utvecklar en sjukdom. Ett vanligt resultat av långvarig vitamin D-brist är osteomalaci (benvävsuppmjukning)[19].
De som har allvarlig och kronisk vitamin D-brist löper en ökad risk att utveckla[19]:
- osteomalaci och osteoporos
- rakit hos barn
- smärta och svaghet i ben (osteoartrit)
- benfrakturer hos personer över 65 år (brutna ben)
Utöver detta så har en nykommen studie påvisat ett samband mellan brist på vitamin D och ett flertal sjukdomar. Sjukdomarna uppstår ofta i samband med bristen, och forskare arbetar fortfarande på att undersöka varför[20, 21]:
- hypertoni och hjärtsjukdomar
- diabetes mellitus
- depression
- allvarliga infektioner så som tuberkulos och kronisk njursjukdom
- håravfall
Vem påverkas av D-vitaminbrist?
Generellt sett så förekommer vitamin D-brist bland personer oavsett ålder och social tillhörighet samt i så skilda områden som Europa, Sydamerika och Mellanöstern. Men vissa grupper är särskilt utsatta. Om du tillhör något utav riskgrupperna så bör du regelbundet kontrollera din vitamin D-nivå för att se huruvida du behöver tillskott.
Till riskgrupperna hör[18]:
- Personer som främst vistas inomhus och som nästan aldrig är utomhus, eller som täcker sina kroppar utomhus.
- Gravida kvinnor, eftersom de har större behov
- Människor med mörk hudtyp, eftersom de producerar mindre mängd vitamin D i förhållande till ljushyade som fått samma mängd UV-strålning
- Äldre, eftersom kroppen bildar mindre mängd vitamin D med åren och då de inte spenderar lika mycket tid utomhus
- Små barn, eftersom vitamin D-innehållet i bröstmjölk är lågt och då barn inte bör utsättas för direkt solljus
D-vitaminbrist vid hög ålder
Från 60 års ålder och uppåt så är det ganska vanligt med vitamin D-brist. Detta beror inte på att äldre inte vistas ute i solen - deras kroppar producerar helt enkelt upp till fyra gånger mindre mängd vitamin D än yngre personer. Om du är över 60 så är det rekommenderat att du regelbundet kontrollerar dina vitamin D-nivåer, och kompenserar eventuella brister med tillskott[22-25].
Detta är en bra idé då det även lindrar vanligt förekommande problem som uppstår vid högre ålder. Bland de gynnsamma effekter som har uppmärksammats i studier finner man [22, 26-29]:
- förebyggande av frakturer
- förbättrat hjärt- och kärlhälsa
- minskad risk för cancer, så som kolorektalcancer
- förbättrad balans
- förbättrad muskelstyrka
Testa dina D-vitaminnivåer
Många faktorer bidrar till att reglera nivån av vitamin D. Utan ett test är det svårt att säga hur du bäst optimerar ditt intag. För att ta reda på om du bör tillföra D-vitaminer är ett D-Vitamintest en bra idé - särskilt om du tillhör något utav riskgrupperna.
Det brukar mätas genom ett blodprov. Med vårt cerascreen® D-Vitamintest kan du ta reda på hur dina D-Vitaminhalter är. Ta ditt eget blodprov genom att sticka dig i fingret och skicka blodet till ett speciallab. Där analyseras nivån av 25-(OH)-D i ditt blodserum. Därefter får du en resultatrapport som visar dina värden och du får även tips hur du kan förbättra dem med hjälp av tillskott.
Du bör inte ta några vitamin D-tillskott utan att först göra ett blodtest. Till skillnad från andra vitaminer så försvinner inte överskottet med urin. Om du redan har en tillräcklig nivå och ändå äter kosttillskott så kan det leda till överdosering och problem. Då kan man drabbas av illamående, kräkningar, hjärtarytmi och på sikt viktnedgång, njursten och organskador[2,5].
D-vitaminer och sjukdomar
På senare år har forskare spenderat mycket tid på att studera hur vitamin D-nivåer påverkar hälsan. Här är ett antal studier som visar ett samband mellan vitamin D och olika sjukdomar och hälsoproblem.
D-vitaminer - depression och psyke
Studier har visat att vitamin D-brist kan påverka den mentala hälsan. Saker så som depression, stress, humörsvängningar och oro kan påverkas av vitamin D-brist[74, 75].
Kopplingen mellan en låg vitamin D-nivå och depression har reda undersökt. Personer som är drabbade av depression har avsevärt mycket lägre nivåer vitamin D än hälsosamma personer[51, 52]. Vissa studier antyder att vitamin D-tillskott kan hjälpa att lindra depressionssymptom hos personer som lider av vitamin D-brist, men det samlade materialet är ännu inte tillräckligt entydigt för att man ska kunna ge några specifika rekommendationer[53].
På grund av dess hormonliknande effekt så kan vitamin D även främja hjärnfunktionen. Det hjälper våra hjärnor ta beslut, samt bearbeta och lagra information. Personer med vitamin D-brist presterade sämre i tester som krävde koncentration och uppmärksamhet[76].
D-vitaminer och sömnkvalitet
Under 2017 så undersökte forskare i Iran effekten av vitamin D på sömnkvalitet. 89 deltagare mellan 20 och 50 år, som samtliga hade sömnstörningar, fick endera vitamin D-tillskott eller en placebo. Resultatet: Deltagarna som fick vitamin D hade avsevärt förbättrat sömnkvalitet, sov längre och somnade snabbare jämfört med de som inte fick vitamin D-tillskott[79]. I en annan studie så visade det sig att personer med låga nivåer av vitamin D hade sämre sömnkvalitet[80].
Det här är bra att veta: enligt en studie av tyska socialförsäkringsorganisationen DAK så är ungefär hälften av tyska arbetskraften (43 procent) regelbundet trötta på jobbet. Ungefär en tredjedel (31 procent) sa att de kände sig utmattade. Jämfört med 2010 så är det nästan dubbel så många personer som använder sömnmedel[78].
D-vitaminer och hårförlust
Det har under ganska lång tid varit känt att mineraler och vitaminer påverkar hårväxten. Några exempel på detta är att järn, biotin och zink är viktigt för hårrötterna[54]. Studier i testtuber antyder att vitamin D även inverkar på aktiv hårväxt. Vitamin D främjar produktionen av receptorer i hårrötterna vilka i sin tur stimulerar tillväxt. Fram tills nu så har inga heltäckande kliniska studier som bekräftar detta utförts.[55].
D-vitaminer och migrän
Migrän är en allvarlig återkommande huvudvärk. Experter tror nu att migränanfall är ett resultat av inflammationer i never och blodkärl[49]. Forskare håller nu på att undersöka huruvida vitamin D-tillskott kan hämma de inflammationer om inverkar på utvecklingen av migrän. Faktumet att vitamin D är antiinflammatorisk har redan bekräftats i andra studier[60- 62].
Men det finns i nuläget inte särskilt många studier inom området, och forskningen är än så länge motstridig. Det har i vissa fall påvisats ett samband mellan vitamin D och migrän, och i en studie visade det sig att vitamin D kunde minska antalet migränanfall[63]. Andra studier har däremot inte kunnat påvisa att vitamin D påverkar migränanfall.
D-vitaminer och hudåkommor
Vitamin D har också en viktig roll för huden. Vitaminet främjar sårläkning och möjliggör för hudens skyddsbarriär att utvecklas. En vitamin D-brist kan därför resultera i att man utvecklar hudsjukdomar så som eksem (atopiskt eksem), psoriasis och vitpunktssjukdom (vitiligo)[66].
Studier har visat positiva resultat gällande vitamin D-tillskott och atopisk (neuro)dermatit. Personer med eksem utvecklar lätt bakteriella hudinfektioner - i en studie så löpte personer med låga vitamin D-nivåer stor risk att drabbas av infektioner[67, 68]. Forskare undersöker även hur vitamin D-tillskott på ett positivt sätt kan påverka förloppet av psoriasis och vitiligo (vitpunktssjukdom)[69, 70].
D-vitaminer och hjärt- och kärlsjukdom
Vitamin D kan enligt forskare stärka hjärtmuskulaturen. Utöver det så fyller vitamin D en viktig funktion när det kommer till omsättningen av kalcium och fosfat. Solvitaminet säkerställer att kalcium och fosfat lagras i benen. Om det finns en vitamin D-brist så dessa, och särskilt kalcium, inte att lagras utan istället hamna i blodkärlen och bidra till åderförkalkning[46].
En studie som publicerades i American Journal of Cardiology under 2012 visade att vitamin D-brist kan bidra till ökad dödlighet till följd av hjärtsjukdomar. Vitamin D-tillskott minskar denna risk. Författarna antog att vitamin D-brist är en riskfaktor när det kommer till kärlsjukdomar, hjärtmuskelproblem och högt blodtryck[64].
Dessa resultat bekräftades av en annan studie som täckte fler än 40,000 personer. Personer med vitamin D-nivåer som understeg 15 nanogram per milliliter löpte större risk att uppleva högt blodtryck, förhöjda blodfettsnivåer, hjärtfel och stroke än personer vars vitamin D-nivåer var 30 nanogram per milliliter[65].
D-vitaminer och cancer
Vitamin D anses av många att vara en stråle av hopp när det kommer till att förebygga cancer. Samtida studier har visat lovande resultat. Vissa studier har sett en koppling mellan vitamin D-nivåer samt tarm- och bröstcancer[46, 47].
Pågående omfattande metastudier har inte sett någon koppling mellan intag av vitamin D och utvecklingen av tumörer. Många forskare säger att det krävs mer forskning innan man kan konstatera hur det ligger till. Det pågår studier inom detta område, och några av dem handlar om hur höga doser av vitamin D påverkar utvecklingen av cancer.
Från vetenskapen: D-vitaminbrist ökar dödligheten
Studien ESTHER undersökte närmare 9,600 män och kvinnor i Tyskland. Den sammanlänkade vitamin D-brist med ökad dödlighet. Deltagare med låga eller väldigt låga nivåer av vitamin D hade 1.2 gånger så hög risk för dödlighet som personer med tillräcklig nivå av vitamin D. Kvinnor var särskilt utsatta[48].
D-vitaminer: på en blickVad är D-vitaminer?Vitamin D är på en och samma gång en fettlöslig vitamin och ett hormon. Det spelar en viktig roll i flera av kroppens processer, däribland benmetabolism, muskelfunktion, immunförsvaret och kärlhälsa. Varifrån får vi D-vitaminer?Våra kroppar tillverkar 80 till 90 procent av all vitamin D helt på egen hand - men detta kräver UVB-strålning från solen. För att upprätthålla våra nivåer av vitamin D så måste vi se till att solen träffar ansikte, händer och armar tre gånger i veckan under 10 till 20 minuter per gång. Resterande behovet täcks av kosten, t.ex. genom att man äter fet fisk, ägg, mjölkprodukter och svampar. Vem påverkas av D-vitaminbrist?Ungefär en miljard personer runt om i världen har bristfälliga nivåer av vitamin D. Bland riskgrupperna finner man äldre, gravida kvinnor, personer med mörkare hudtyper och personer som sällan är utomhus eller täcker sin hud utomhus. Vad är resultatet av D-vitaminbrist?Vitamin D-brist kan ha en särskilt negativ effekt på benhälsa, då det kan leda till osteomalaci och osteoporos. Andra sjukdomar som är förknippade med brist är depression, hjärt- och kärlsjukdomar, håravfall, hudåkommor och migrän. Hur kan jag testa mina D-vitaminnivåer?Med hjälp av ett blodprov så kan du se koncentrationen av 25-(OH)-D i ditt blod. Detta är den viktigaste parametern som indikerar mängden vitamin D i blodet. Ett sådant test kan genomföras i hemmet. De flesta vetenskapliga källor rekommenderar nivåer motsvarande minst 30 nanogram per milliliter blod. Vad kan jag göra åt en D-vitaminbrist?Om du har en vitamin D-brist så är det svårt att väga upp det med hjälp av kost eller solande, särskild under höst och vinter. Kosttillskott är mycket mer effektiva. En daglig dos motsvarande 1,000 till 2,000 internationella enheter (IU) rekommenderas. För att åtgärda en brist så kan det vara bra med högre doser. |
Källor
- Vitamin D – der aktuelle D-A-CH-Referenzwert aus Sicht der Risikobewertung, http://www.bfr.bund.de/cm/343/vitamin-d-der-aktuelle-d-a-ch-referenzwert-aus-sicht-der-risikobewertung.pdf
- Biesalski, H.-K., Grimm, P., Nowitzki-Grimm, S.: Taschenatlas Ernährung. Georg Thieme Verlag, Stuttgart New York (2017)
- Kasper, H., Burghardt, W.: Ernährungsmedizin und Diätetik. Elsevier, Urban & Fischer, München (2014)
- Holick, M.F.: High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin. Proc. 81, 353–373 (2006). doi:10.4065/81.3.353
- Schek, A.: Ernährungslehre kompakt: Kompendium der Ernährungslehre für Studierende der Ernährungswissenschaft, Medizin und Naturwissenschaften und zur Ausbildung von Ernährungsfachkräften: mit mehr als 220 Übungsaufgaben und Original-Klausurfragen (Lösungen als Download im Internet). Umschau Zeitschriftenverlag, Sulzbach im Taunus (2013)
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.Vitamin D, https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-d/
- Holick, M.F., Binkley, N.C., Bischoff-Ferrari, H.A., Gordon, C.M., Hanley, D.A., Heaney, R.P., Murad, M.H., Weaver, C.M.: Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J. Clin. Endocrinol. Metab. 96, 1911–1930 (2011). doi:10.1210/jc.2011-0385
- Nationale Verzehrsstudie II_ErgebnisberichtTeil2.pdf, https://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/Ernaehrung/NVS_ErgebnisberichtTeil2.pdf?__blob=publicationFile
- Holick, M.F.: Vitamin D Deficiency. N. Engl. J. Med. 357, 266–281 (2007). doi:10.1056/NEJMra070553
- Annweiler, C., Souberbielle, J.-C., Schott, A.-M., de Decker, L., Berrut, G., Beauchet, O.: [Vitamin D in the elderly: 5 points to remember]. Geriatr. Psychol. Neuropsychiatr. Vieil. 9, 259–267 (2011). doi:10.1684/pnv.2011.0288
- McGrath, J., Feron, F., Eyles, D., Mackay-Sim, A.: Vitamin D: the neglected neurosteroid? Trends Neurosci. 24, 570–572 (2001)
- Kalueff, A.V., Tuohimaa, P.: Neurosteroid hormone vitamin D and its utility in clinical nutrition. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 10, 12–19 (2007). doi:10.1097/MCO.0b013e328010ca18
- Buell, J.S., Dawson-Hughes, B.: Vitamin D and neurocognitive dysfunction: preventing “D”ecline? Mol. Aspects Med. 29, 415–422 (2008). doi:10.1016/j.mam.2008.05.001
- Annweiler, C., Schott, A.-M., Berrut, G., Chauviré, V., Le Gall, D., Inzitari, M., Beauchet, O.: Vitamin D and ageing: neurological issues. Neuropsychobiology. 62, 139–150 (2010). doi:10.1159/000318570
- Dickens, A.P., Lang, I.A., Langa, K.M., Kos, K., Llewellyn, D.J.: Vitamin D, cognitive dysfunction and dementia in older adults. CNS Drugs. 25, 629–639 (2011). doi:10.2165/11593080-000000000-00000
- Annweiler, C., Allali, G., Allain, P., Bridenbaugh, S., Schott, A.-M., Kressig, R.W., Beauchet, O.: Vitamin D and cognitive performance in adults: a systematic review. Eur. J. Neurol. 16, 1083–1089 (2009). doi:10.1111/j.1468-1331.2009.02755.x
- Etgen, T., Sander, D., Bickel, H., Sander, K., Förstl, H.: Vitamin D deficiency, cognitive impairment and dementia: a systematic review and meta-analysis. Dement. Geriatr. Cogn. Disord. 33, 297–305 (2012). doi:10.1159/000339702
- Bundesinstitut für Risikobewertung: Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin D - BfR, http://www.bfr.bund.de/de/ausgewaehlte_fragen_und_antworten_zu_vitamin_d-131898.html
- Holick, M.F.: Deficiency of sunlight and vitamin D. BMJ. 336, 1318–1319 (2008). doi:10.1136/bmj.39581.411424.80
- Galesanu, C., Mocanu, V.: VITAMIN D DEFICIENCY AND THE CLINICAL CONSEQUENCES. Rev. Med. Chir. Soc. Med. Nat. Iasi. 119, 310–318 (2015)
- Sahota, O.: Understanding vitamin D deficiency. Age Ageing. 43, 589–591 (2014). doi:10.1093/ageing/afu104
- Bischoff-Ferrari, H.A.: Vitamin D. Im Alter ist die “normale” Versorgung nicht ausreichend. Rosenfluh (2010)
- Conzade, R., Koenig, W., Heier, M., Schneider, A., Grill, E., Peters, A., Thorand, B.: Prevalence and Predictors of Subclinical Micronutrient Deficiency in German Older Adults: Results from the Population-Based KORA-Age Study. Nutrients. 9, (2017). doi:10.3390/nu9121276
- Römmler, A. ed: Hormone: Leitfaden für die Anti-Aging-Sprechstunde ; [Gestagene, Orthomolekulare Medizin, Wachstumshormone, Testosteron, Melatonin, Progesteron, Östrogen, Dehydroepiandrosteron, Chronobiologie, Serotonin, Pregnenolon]. Thieme, Stuttgart (2014)
- Feng, X., Guo, T., Wang, Y., Kang, D., Che, X., Zhang, H., Cao, W., Wang, P.: The vitamin D status and its effects on life quality among the elderly in Jinan, China. Arch. Gerontol. Geriatr. 62, 26–29 (2016). doi:10.1016/j.archger.2015.09.002
- Bischoff-Ferrari, H.A., Willett, W.C., Wong, J.B., Stuck, A.E., Staehelin, H.B., Orav, E.J., Thoma, A., Kiel, D.P., Henschkowski, J.: Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch. Intern. Med. 169, 551–561 (2009). doi:10.1001/archinternmed.2008.600
- Wang, T.J., Pencina, M.J., Booth, S.L., Jacques, P.F., Ingelsson, E., Lanier, K., Benjamin, E.J., D’Agostino, R.B., Wolf, M., Vasan, R.S.: Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease. Circulation. 117, 503–511 (2008). doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.107.706127
- Bischoff-Ferrari, H.A., Shao, A., Dawson-Hughes, B., Hathcock, J., Giovannucci, E., Willett, W.C.: Benefit-risk assessment of vitamin D supplementation. Osteoporos. Int. J. Establ. Result Coop. Eur. Found. Osteoporos. Natl. Osteoporos. Found. USA. 21, 1121–1132 (2010). doi:10.1007/s00198-009-1119-3
- Pfeifer, M., Begerow, B., Minne, H.W., Abrams, C., Nachtigall, D., Hansen, C.: Effects of a short-term vitamin D and calcium supplementation on body sway and secondary hyperparathyroidism in elderly women. J. Bone Miner. Res. Off. J. Am. Soc. Bone Miner. Res. 15, 1113–1118 (2000). doi:10.1359/jbmr.2000.15.6.1113
- Hausärzte Habenhausen, http://www.hausaerzte-habenhausen.de/index.php?option=com_content&view=article&id=110:vitamin-d-mangel-wann-bezahlt-die-krankenkasse&catid=12&Itemid=128
- Matsuoka, L.Y., Ide, L., Wortsman, J., MacLaughlin, J.A., Holick, M.F.: Sunscreens suppress cutaneous vitamin D3 synthesis. J. Clin. Endocrinol. Metab. 64, 1165–1168 (1987). doi:10.1210/jcem-64-6-1165
- Adams, J.S., Hewison, M.: Update in vitamin D. J. Clin. Endocrinol. Metab. 95, 471–478 (2010). doi:10.1210/jc.2009-1773
- Gröber, U.: Orthomolekulare Medizin: ein Leitfaden für Apotheker und Ärzte ; mit 75 Tabellen. Wiss. Verl.-Ges, Stuttgart (2008)
- Reichrath, J., Lehmann, B., Spitz, J. eds: Vitamin D: update 2012 ; von der Rachitisprophylaxe zur allgemeinen Gesundheitsvorsorge ; [Konferenz ... April 2011 in Berlin]. Dustri-Verlag Feistle, München-Deisenhofen (2012)
- Ross, A.C., Manson, J.E., Abrams, S.A., Aloia, J.F., Brannon, P.M., Clinton, S.K., Durazo-Arvizu, R.A., Gallagher, J.C., Gallo, R.L., Jones, G., Kovacs, C.S., Mayne, S.T., Rosen, C.J., Shapses, S.A.: The 2011 Report on Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D from the Institute of Medicine: What Clinicians Need to Know. J. Clin. Endocrinol. Metab. 96, 53–58 (2011). doi:10.1210/jc.2010-2704
- El-Hajj Fuleihan, G., Nabulsi, M., Tamim, H., Maalouf, J., Salamoun, M., Khalife, H., Choucair, M., Arabi, A., Vieth, R.: Effect of vitamin D replacement on musculoskeletal parameters in school children: a randomized controlled trial. J. Clin. Endocrinol. Metab. 91, 405–412 (2006). doi:10.1210/jc.2005-1436
- Lips, P., Hosking, D., Lippuner, K., Norquist, J.M., Wehren, L., Maalouf, G., Ragi-Eis, S., Chandler, J.: The prevalence of vitamin D inadequacy amongst women with osteoporosis: an international epidemiological investigation. J. Intern. Med. 260, 245–254 (2006). doi:10.1111/j.1365-2796.2006.01685.x
- Trivedi, D.P., Doll, R., Khaw, K.T.: Effect of four monthly oral vitamin D3 (cholecalciferol) supplementation on fractures and mortality in men and women living in the community: randomised double blind controlled trial. BMJ. 326, 469 (2003). doi:10.1136/bmj.326.7387.469
- Navia Lombán, B., Cuadrado Soto, E., Ortega, R.M.: [Intake of vitamins D and K, and their impact on health in female population]. Nutr. Hosp. 32 Suppl 1, 10–13 (2015). doi:10.3305/nh.2015.32.sup1.9471
- Groe_Kis_Vitamin_K_2014.pdf, http://www.mikronaehrstoff.de/pdf/Groe_Kis_Vitamin_K_2014.pdf?v=1
- Juanola-Falgarona, M., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M.Á., Corella, D., Estruch, R., Ros, E., Fitó, M., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Fiol, M., Lapetra, J., Basora, J., Lamuela-Raventós, R.M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Muñoz, M.Á., Ruiz-Gutiérrez, V., Fernández-Ballart, J., Bulló, M.: Dietary intake of vitamin K is inversely associated with mortality risk. J. Nutr. 144, 743–750 (2014). doi:10.3945/jn.113.187740
- Stevenson, M., Lloyd-Jones, M., Papaioannou, D.: Vitamin K to prevent fractures in older women: systematic review and economic evaluation. Health Technol. Assess. 13, (2009). doi:10.3310/hta13450
- Cockayne, S., Adamson, J., Lanham-New, S., Shearer, M.J., Gilbody, S., Torgerson, D.J.: Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch. Intern. Med. 166, 1256–1261 (2006). doi:10.1001/archinte.166.12.1256
- Allgemeine Informationen über Krebs, https://www.krebsgesellschaft.de/basis-informationen-krebs-allgemeine-informationen.html
- Krebs und schlechte Ernährung sind miteinander verknüpft, http://www.euro.who.int/de/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/news/news/2011/02/cancer-linked-with-poor-nutrition
- Sebaaly, A., Bachour, F., Bayoud, W., Adib, G., Bedran, F., Daher, C., Maalouf, G.: THE EXTRASKELETAL ACTIONS OF VITAMIN D--MYTHS AND FACTS. J. Med. Liban. 63, 87–93 (2015)
- Feskanich, D., Ma, J., Fuchs, C.S., Kirkner, G.J., Hankinson, S.E., Hollis, B.W., Giovannucci, E.L.: Plasma vitamin D metabolites and risk of colorectal cancer in women. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. Publ. Am. Assoc. Cancer Res. Cosponsored Am. Soc. Prev. Oncol. 13, 1502–1508 (2004)
- Schöttker, B., Haug, U., Schomburg, L., Köhrle, J., Perna, L., Müller, H., Holleczek, B., Brenner, H.: Strong associations of 25-hydroxyvitamin D concentrations with all-cause, cardiovascular, cancer, and respiratory disease mortality in a large cohort study. Am. J. Clin. Nutr. 97, 782–793 (2013). doi:10.3945/ajcn.112.047712
- WHO | Depression, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs369/en/
- Health-at-a-Glance-2013.pdf, https://www.oecd.org/els/health-systems/Health-at-a-Glance-2013.pdf
- Wilkins, C.H., Sheline, Y.I., Roe, C.M., Birge, S.J., Morris, J.C.: Vitamin D deficiency is associated with low mood and worse cognitive performance in older adults. Am. J. Geriatr. Psychiatry Off. J. Am. Assoc. Geriatr. Psychiatry. 14, 1032–1040 (2006). doi:10.1097/01.JGP.0000240986.74642.7c
- Armstrong, D.J., Meenagh, G.K., Bickle, I., Lee, A.S.H., Curran, E.-S., Finch, M.B.: Vitamin D deficiency is associated with anxiety and depression in fibromyalgia. Clin. Rheumatol. 26, 551–554 (2007). doi:10.1007/s10067-006-0348-5
- Spedding, S.: Vitamin D and depression: a systematic review and meta-analysis comparing studies with and without biological flaws. Nutrients. 6, 1501–1518 (2014). doi:10.3390/nu6041501
- Rasheed, H., Mahgoub, D., Hegazy, R., El-Komy, M., Abdel Hay, R., Hamid, M.A., Hamdy, E.: Serum Ferritin and Vitamin D in Female Hair Loss: Do They Play a Role? Skin Pharmacol. Physiol. 26, 101–107 (2013). doi:10.1159/000346698
- Demay, M.B.: The hair cycle and Vitamin D receptor. Arch. Biochem. Biophys. 523, 19–21 (2012). doi:10.1016/j.abb.2011.10.002
- Lavie, C.J., Milani, R.V., Mehra, M.R., Ventura, H.O.: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. J. Am. Coll. Cardiol. 54, 585–594 (2009). doi:10.1016/j.jacc.2009.02.084
- Kris-Etherton, P.M., Harris, W.S., Appel, L.J., AHA Nutrition Committee. American Heart Association: Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: new recommendations from the American Heart Association. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 23, 151–152 (2003)
- Marai, I., Massalha, S.: Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin D on cardiovascular diseases. Isr. Med. Assoc. J. IMAJ. 16, 117–121 (2014)
- Manson, J.E., Bassuk, S.S., Lee, I.-M., Cook, N.R., Albert, M.A., Gordon, D., Zaharris, E., MacFadyen, J.G., Danielson, E., Lin, J., Zhang, S.M., Buring, J.E.: The VITamin D and OmegA-3 TriaL (VITAL): Rationale and design of a large randomized controlled trial of vitamin D and marine omega-3 fatty acid supplements for the primary prevention of cancer and cardiovascular disease. Contemp. Clin. Trials. 33, 159–171 (2012). doi:10.1016/j.cct.2011.09.009
- Amer, M., Qayyum, R.: Relation between serum 25-hydroxyvitamin D and C-reactive protein in asymptomatic adults (from the continuous National Health and Nutrition Examination Survey 2001 to 2006). Am. J. Cardiol. 109, 226–230 (2012). doi:10.1016/j.amjcard.2011.08.032
- Unalp, A., Dirik, E., Kurul, S.: Prevalence and clinical findings of migraine and tension-type headache in adolescents. Pediatr. Int. Off. J. Jpn. Pediatr. Soc. 49, 943–949 (2007). doi:10.1111/j.1442-200X.2007.02484.x
- Celikbilek, A., Gocmen, A.Y., Zararsiz, G., Tanik, N., Ak, H., Borekci, E., Delibas, N.: Serum levels of vitamin D, vitamin D-binding protein and vitamin D receptor in migraine patients from central Anatolia region. Int. J. Clin. Pract. 68, 1272–1277 (2014). doi:10.1111/ijcp.12456
- Yoon, M.-S., Katsarava, Z., Obermann, M., Fritsche, G., Oezyurt, M., Kaesewinkel, K., Katsarova, A., Santowski, I., Diener, H., Moebus, S.: Prevalence of primary headaches in Germany: results of the German Headache Consortium Study. J. Headache Pain. 13, 215–223 (2012). doi:10.1007/s10194-012-0425-x
- Vacek, J.L., Vanga, S.R., Good, M., Lai, S.M., Lakkireddy, D., Howard, P.A.: Vitamin D deficiency and supplementation and relation to cardiovascular health. Am. J. Cardiol. 109, 359–363 (2012). doi:10.1016/j.amjcard.2011.09.020
- Anderson, J.L., May, H.T., Horne, B.D., Bair, T.L., Hall, N.L., Carlquist, J.F., Lappé, D.L., Muhlestein, J.B., Intermountain Heart Collaborative (IHC) Study Group: Relation of vitamin D deficiency to cardiovascular risk factors, disease status, and incident events in a general healthcare population. Am. J. Cardiol. 106, 963–968 (2010). doi:10.1016/j.amjcard.2010.05.027
- Einfluss der T-Zell-Population, http://www.derma-forum.com/aktuell/klimek-0517/
- Borzutzky, A., Camargo, C.A.: Role of vitamin D in the pathogenesis and treatment of atopic dermatitis. Expert Rev. Clin. Immunol. 9, 751–760 (2013). doi:10.1586/1744666X.2013.816493
- Samochocki, Z., Bogaczewicz, J., Jeziorkowska, R., Sysa-Jędrzejowska, A., Glińska, O., Karczmarewicz, E., McCauliffe, D.P., Woźniacka, A.: Vitamin D effects in atopic dermatitis. J. Am. Acad. Dermatol. 69, 238–244 (2013). doi:10.1016/j.jaad.2013.03.014
- Finamor, D.C., Sinigaglia-Coimbra, R., Neves, L.C.M., Gutierrez, M., Silva, J.J., Torres, L.D., Surano, F., Neto, D.J., Novo, N.F., Juliano, Y., Lopes, A.C., Coimbra, C.G.: A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis. Dermatoendocrinol. 5, 222–234 (2013). doi:10.4161/derm.24808
- Martin, D.L., Deluca, H.F.: Calcium transport and the role of vitamin D. Arch. Biochem. Biophys. 134, 139–148 (1969). doi:10.1016/0003-9861(69)90260-4
- Hormone Plays Surprise Role in Fighting Skin Infections, http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/hormone_plays_surprise_role_in_fighting_skin_infections/
- Maynard, M.T.-R.: Vitamin D in Acne. Calif. West. Med. 49, 127–132 (1938)
- Stress-Aktuelle Bevölkerungsbefragung: AusmaUrsachen und Auswirkungen von Stress in Deutschland, https://www.vdma.org/documents/105628/244511/TK_Studie%20Stress.pdf/15ff404a-1799-457f-81cc-1bd640f8f56f
- Waller, C., Bauersachs, J., Hoppmann, U., Höch, J., Krause, S., Szabo, F., Engler, H., Rottler, E., Herrmann-Lingen, C., Gündel, H.: Blunted Cortisol Stress Response and Depression-Induced Hypocortisolism Is Related to Inflammation in Patients With CAD. Journal of the American College of Cardiology. 67, 1124–1126 (2016). doi:10.1016/j.jacc.2015.12.031
- Anglin, R.E.S., Samaan, Z., Walter, S.D., McDonald, S.D.: Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis. British Journal of Psychiatry. 202, 100–107 (2013). doi:10.1192/bjp.bp.111.106666
- Wilkins, C.H., Sheline, Y.I., Roe, C.M., Birge, S.J., Morris, J.C.: Vitamin D Deficiency Is Associated With Low Mood and Worse Cognitive Performance in Older Adults. The American Journal of Geriatric Psychiatry. 14, 1032–1040 (2006). doi:10.1097/01.JGP.0000240986.74642.7c
- Banks, S., Dinges, D.F.: Behavioral and physiological consequences of sleep restriction. J Clin Sleep Med. 3, 519–528 (2007)
- Hamburg, N. 27-31 20097, Tel.: 040 2396 1409, ed.kad@esserp, E.-M.: Müdes Deutschland: Schlafstörungen steigen deutlich an, https://www.dak.de/dak/bundes-themen/muedes-deutschland-schlafstoerungen-steigen-deutlich-an-1885310.html
- Majid, M.S., Ahmad, H.S., Bizhan, H., Mohammad Hosein, H.Z., Mohammad, A.: The effect of vitamin D supplement on the score and quality of sleep in 20–50 year-old people with sleep disorders compared with control group. Nutritional Neuroscience. 1–9 (2017). doi:10.1080/1028415X.2017.1317395
- Massa, J., Stone, K.L., Wei, E.K., Harrison, S.L., Barrett-Connor, E., Lane, N.E., Paudel, M., Redline, S., Ancoli-Israel, S., Orwoll, E., Schernhammer, E.: Vitamin D and actigraphic sleep outcomes in older community-dwelling men: the MrOS sleep study. Sleep. 38, 251–257 (2015). doi:10.5665/sleep.4408